AXIOMA, az Axiom Alapkezelő blogja, ahol a tények, igazságok megjelennek

AXIOM

Az Axiom Aplus alapja másfél hét alatt több mint a felét vesztette az értékéből

2020. március 20.

Az Axiom Aplus alapja olyan devizaopciós ügyletekbe fektető alap, amely nagyon komoly kockázatokat rejt magában. Ezt mindig, minden fórumon jeleztük.

Mi is történt, amire az alap árfolyama ilyen negatívan reagált?

A tőzsde történelmében olyat, hogy 13 kereskedési nap alatt jusson el a részvénypiac a totális eufóriából a tomboló pánikig, még soha nem láthattunk. A 2020-as tőzsdei összeomlás a globális pénzügyi rendszert átfogóan érinti, ami 2020. február 20-án kezdődött és a koronavírus járvány váltotta ki, de halmozódó események hatásaként naponta súlyosbodott. A gazdasági válságok történelmében ismert „Fekete Hétfő” és „Fekete Csütörtök” hatások egy héten belül fordultak elő ebben a válságban. A koronavírus járvány globálissá válása, az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti olajháború, a kialakult helyzet miatti likviditáshiány veszélybe sodorta a globális vállalati adósságok piacát. A részvénypiac, a devizapiac és a kötvénypiac rekordidő alatti összeomlása gyilkos koktélt hoztak létre a globális világgazdaság számára, aminek jelenleg még nem látszik a vége.

A volatilitási index szerint a mostani koronavírus helyzet már nagyobb pánikot és félelmet vált ki a befektetőkből, mint az 1998-as orosz válság vagy a 2001-es terrortámadás, miközben három hete még a csúcsán járt az összes vezető amerikai index. Az elmúlt három évtizedben csak a 2008-2009-es válság okozott nagyobb felfordulást eddig az amerikai piacot tekintve, így eddig a COVID-19 válság a második legnagyobb félelmet váltotta ki 2020. március 18-ig. Ehhez társult egy olajpiaci anomália, mely a világ olajpiaci hatalmainak a konfrontációjából adódott és teljesen váratlan döntések meghozatalára sarkallta őket.

Az 1995 óta eltelt 25 évben az 55-ös VIX érték fölött kizárólag az alábbi válságokban járt az index.

  1. A 2008-2009-es pénzügyi válság
  2. A 2020-as aktuális koronavírus válság
  3. Az 1998-as orosz válság
  4. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás
  5. 2002 nyári effektív mélypontja által okozott tőzsdei turbulencia
  6. Az 1997-es dél-kelet-ázsiai válság

Március 9-én összeomlott a hozamgörbe, vagyis a befektetők magasabb hozamot követeltek az egy hónapos US kincstárjegyből dollárban, mint a 10 éves US kötvénytől, extrém piaci anomáliaként. A piaci mechanizmusok miatt azonban az államkötvényekről azonnal „virizálódni” képes, az így kialakult jelenség a devizák konvertibilitása és a devizapiacok összekapcsoltsága miatt átterjedtek a vállalati és később a lakossági adósságpiacra, innen pedig az FX piacon keresztül a világ más piacaira is, szinte korlátozás nélkül és azonnal, a nyomában kialakuló likviditás hiánya miatt.

Előzmények, háttér, okok:

  • 2020 februárjában még teljes erővel tombolt a vezető jegybankok még a 2008-2009-es válságra adott extrém laza monetáris politikája. Nulla és negatív kamatjaival és eszközvásárlásaival EU-ban és USA-ban is alacsony kamatkörnyezetben képtelenek voltak visszafogni a jegybankok ezen eszközök használatát, emiatt kialakult eszközár buborékok mellett kell kezelniük a jegybankoknak az újonnan felbukkant válságot.
  • Globális világunk és világrendünk első jelentős járványhelyzete alakult ki. Semmilyen korábbi tőkepiaci minta nincs az ilyen világjárvány által megmutatkozó tőzsdei mozgásokra. Nincs precedens.
  • A modern korelőzmény nélküli világjárványa máris olyan tőkepiaci turbulenciákat okoz, amik hasonlóan a kiváltó okhoz szinte példa nélküliek. A kőolaj ára a pénteki (március 6.) napi csúcs és a hétfői (március 9.) napi mélypont között 41%-ot esett. Az S&P 500 index 13 nap alatt 19,4%-ot esett. Így váltotta fel a teljes eufóriát totális pánik három hét alatt. A jelenlegi turbulenciát kiválóan mutatja az indexcsúcs óta eltelt 14 kereskedési nap százalékos záróár változásainak az alakulása.

Ha az S&P500 mozgását vizsgáljuk, akkor a mostani válság abban is különleges, hogy jelenleg még tombol és mai kereskedési nyitás alapján koránt sincs vége, a vírus terjedése pedig még mindig folyamatos és emelkedik. Ha azonnal nem sikerül a vírust megállítani, mostantól a korábbi statisztikák nem adnak magyarázatot arra, ami történik. Várakozásaink szerint S&P500 2100-as szintje lehet talán egyfajta alja a piacnak mostantól, de ilyen esés még soha nem fordult elő a történelemben, és ez további óriási pénzek elégését jelentheti az elkövetkező hetekben.

Az Axiom Aplus alapjának devizaopciós pozíciói a fenti hatások eredőjeként kezdtek el nagy mértékben esni, ennek hatására már pozíciókat voltunk kénytelenek lezárni. Korábbi minden stresszteszt alapján joggal állíthatjuk, hogy a jelenlegi piaci környezet olyan extrémitásokat eredményezett, melyek talán sosem voltak az elmúlt száz évben. Ez okozta az árfolyam hatalmas esését.

Hogy hol a vége, ma még nem tudjuk. Azt gondoljuk, hogy egy más típusú világrend felé sodor minket a jelenlegi helyzet. Olyan dolgokat élünk meg, amit még soha, és egy olyan típusú változás előtt állunk, amely a fogyasztói társadalom, a globalizáció, és még sok egyéb kérdés tekintetében hatalmas kérdéseket fog felvetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://axiom.blog.hu/api/trackback/id/tr5715536286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása