AXIOMA, az Axiom Alapkezelő blogja, ahol a tények, igazságok megjelennek

AXIOM

Fintech – insurtech – robo advisor

2019. október 03.

...

avagy jobban hisz ma már egy hagyományos alapkezelői elnök a fintechben, mint saját cégében?

 

 1_kep.png

Forrás:https://livingindigitaltimes.com/2016/07/everyone-wants-a-robo-advisor/

 

Szerző: Schuszter Péter, az Axiom Alapkezelő vezérigazgatója

 

Az utóbbi években rengetegszer hallottunk olyan korábban nem használt szavakat, melyeket magyarra nem is igen fordítottak le, viszont egy olyan jövőbeni pénzügyi kultúráról szól, amiben részben már benne vagyunk, de mindenképpen a jövő működését jelenti.

A fintech illetve insurtech olyan digitális, robotozációs megoldásokat jelent, amik a korábbi manuális munkákat próbálják automatikusan megoldani, vagy robotok bevezetésével átalakítani, illetve olyan eddig még nem alkalmazott módszereket jelölnek, amik a digitális világban már sokkal egyszerűbben megközelíthetők. A robo advisorok segítségével ma már a chatbot világában emberek, humán erőforrás nélkül oldhatunk meg problémákat.

Van egy vízióm arról, hogy hogyan fogunk élni 2025-ben. Ez a vízió sokak számára elkeserítő, ugyanakkor akár szeretnénk, akár nem rekordsebességgel közelítünk ebbe az irányba.

Meggyőződésem, hogy számos ma még nem is gondolt dolog, ami körülöttünk van, át fog alakulni, és elmegy a robotizáció, digitalizáció irányába. Ennek már számos példája a szemünk előtt alakul át. Léteznek robotfelszolgálókkal működő éttermek, a nagy csomagküldők önvezető autókkal és robotokkal szállítják ki a csomagokat, de sorolhatnánk a példákat.

Felmerül a kérdés, hogy mely szakmák, tevékenységek élik túl ezt a folyamatot? Biztos vagyok benne, hogy ezek az átalakulások nagyon gyorsan, akár 2-3 év alatt fognak lezajlani. Ma még mindenki úgy gondolja, hogy a következő 10 évben lehetnek látható jelei a robotizációnak, de nekem meggyőződésem, hogy ez pillanatok alatt le fog zajlani.

2_kep.png

Forrás: https://www.zdnet.com/article/the-new-digital-workplace-how-enterprises-are-preparing-for-the-future-of-work/

 

Ha megnézzük azt, hogy a pénzügyi szolgáltatók között milyen folyamatok zajlanak, akkor azt látjuk, hogy rengeteg olyan cég, start-up indul, amik kezdik meghódítani a világot. A Barion, Transferwise, Curve és nem utolsó sorban a Revolut ma már egyre ismertebb, elterjedtebb.

2025-ben a hagyományos értelemben vett pénzügyi szolgáltatók száma drasztikusan le fog csökkenni, és a low-cost szolgáltatók fognak előtérbe kerülni. Azok, akik online szolgáltatásokat, egyszerű, nagyon olcsó kiszolgálást, biztonságot tudnak adni, ahol nem függünk az ügyintézőktől. Ma már percek alatt mindegyik fenti szolgáltatónál tudunk számlát nyitni. A fiatalok, de nemcsak a fiatalok arra vágynak, hogy ne kelljen sorba állni, ne kelljen órákat várakozni, és azonnal a telefonjukkal megoldják a pénzügyi problémáikat.

A Revolut példája jól mutatja, hogy milyen marketingeszközökkel, a social media segítségével hogyan tud sok-sok százezer új felhasználót vonzani egy-egy ilyen online szolgáltató. Ma még plasztikkártyák, vagy telefonon történő fizetésekkel oldjuk meg a vásárlásainkat, de meggyőződésem, hogy hamarosan beültetett chipek vagy az ujjlenyomatunk lesz az, amit egy hotdog vásárlásakor fizetési felületként fogunk használni.

Nem tudunk elugrani ettől a változástól, ha valaki ezt nem fogja elfogadni, az fényévekkel fog lemaradni.

Az alapkezelői piacon is végbe fognak menni ezek a változások, és sok-sok alapkezelő világszerte feleslegessé fog válni, mert itt is robotok fogják elfoglalni a helyüket. Azok az alapkezelők, portfoliómenedzserek fognak tudni fennmaradni, akik tudják majd ötvözni az új digitális technikát az emberi humánummal és azok, akik olyan niche piacon fognak tevékenykedni, ami valami egész más a piaci hagyományos alapkezeléshez képest.

Azt, hogy ez biztos így lesz, ezt egy mai cikk 1000%-osan erősítette meg bennem, miszerint az Aberdeen alapítója otthagyja az az általa alapított cég elnöki székét azért, hogy a Revolut elnöke lehessen. A hagyományos alapkezelői top vezető ma már sokkal inkább a fintech start-up-ban hisz. A Revolut nem is olyan rég jelentette be, hogy ingyen lehet vásárolni a részvényeket rajta keresztül. Nem csodálkoznék, ha hamarosan vagyonkezelési szolgáltatásokat is nyújtana.

A bejegyzés trackback címe:

https://axiom.blog.hu/api/trackback/id/tr7715190196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása