AXIOMA, az Axiom Alapkezelő blogja, ahol a tények, igazságok megjelennek

AXIOM

NINCS FERTŐZÉS! Az Axiom Aplus alap a koronavírus árnyékában  

2020. március 12.

 

axiomaplus.png

Az Axiom Aplus alapja 2020. március 10-én 20%-os visszaesést mutatott. Az alap magas kockázatú besorolással rendelkezik, ezért fontosnak tartjuk, hogy mindenki aki befektetett, vagy érdeklődik alapunk iránt, tisztán lássa, hogy mi is történt/történik, hiszen mind az alapkezelő tulajdonosai, mind a menedzsment és a dolgozók elkötelezettek vagyunk a prudens és biztonságos működés iránt.

Miközben mindenki a koronavírusra figyel, egy nagyon komoly megállapodás, avagy meg nem állapodás történt a hétvégén. Szaúd-Arábia és Oroszország között olajpiaci fronton elmérgesedett a helyzet, és miközben kevesebb lett a kereslet, az arabok úgy döntöttek, hogy további kapacitásaikat fogják bevetni, amit az orosz fél nem fogadott el. Ennek megfelelően az olajár drasztikusan, nagyjából 30%-kal esett. Mi köze ennek az Axiomhoz, tehetnénk fel a kérdést.

Az Axiom Aplus portfóliójában vannak olyan opciók, melyek a norvég koronához kötöttek. Norvégia olajorientált gazdaság, az ország GDP-jének jelentős része az olajkitermelésből származik. Egy ilyen helyzet alapvetően hatást gyakorol a norvég korona árfolyamára. Ha az olaj ára esik, akkor a norvég korona is esik.

Mit csinálunk mi az Axiomban? Azon forgatókönyvek alapján hozzuk meg befektetési döntéseinket, hogy várhatóan mi nem fog megtörténni. Arra senki nem számított, hogy az olaj ára ilyen drasztikusan esni fog. Így mi sem gondoltuk, hogy a norvég korona árfolyam történelmi csúcsokat fog elérni az euróval szemben.

Ugyanakkor működésünk során diverzifikálunk. Vagyis nem egy nagy tételben vásárolunk egy időpontban, hanem folyamatosan különböző strike árakon és lejáratokban, különböző portfólió elemeket használunk. Bár a norvég korona kitettségünk nem elhanyagolható, azt látni kell, hogy ezen pozíciók más és más időpontban, lejáratokban, strike és barrier szintekre kötődtek, ezért különböző végeredménnyel is járnak.

Mi az oka a 20%-os árfolyamesésnek egy nap alatt az alap árfolyamában? A norvég deviza nagyjából 4%-ot esett, ugyanakkor az opciók árazását nem csak az azonnali árfolyam, hanem a volatilitás emelkedése/csökkenése is befolyásolja. Miután ez egy hirtelen elmozdulás volt, az alapban lévő opciók árazása drasztikusan megváltozott. Azonban azt is fontos látni, hogy ezekből az opciókból jelentős mennyiségű készpénz bevételünk keletkezett az alapban már ebben az évben.

 A lényeg az, hogy csak az árazás, ami változott. Nincs jelenleg egyetlen olyan pozíciónk sem, amit ránk hívtak volna, tehát az árfolyam alakulása az értékelésekből adódik. Az árfolyamok jelentősen megváltoztak az opciók tekintetében, de jelenleg a változó letéteket kell felhasználnunk arra, hogy ne kelljen likvidálni a portfólió elemeit. Erre fel voltunk, fel vagyunk készülve, ez meg is történt.

Az árfolyam egy éppen aktuális állapotot tükröz.

Hasonlítsuk össze ezt egy részvényportfólióval! Ha egy hatalmas részvényárfolyam csökkenés történik, akkor ennek a portfóliónak a visszakorrigálásához az kell, hogy a részvények árfolyama emelkedjen. Ma is van több olyan részvényalap, ami attól szenved, hogy az adott piacon vajon lesz-e pozitív korrekció.

Milyen forgatókönyvek következhetnek ezután az Axiomnál? Ha nem fog történni semmi a piacokon, akkor az Axiom Aplus alap árfolyama magától visszakorrigál a kiindulási árfolyamra. Ehhez nem kell árfolyamváltozás. Véleményünk szerint ennek van a legnagyobb valószínűsége. Nyilván ennek van egy időfaktora is, ez nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni, pár hónapos időhorizontot figyelembe véve azonban vissza fogunk térni az általunk preferált árfolyamsávba. Pozitív szcenárió esetén akár pár hét alatt is visszatérhetünk egy 20%-kal magasabb ársávba. Negatív szcenáriókra felkészültünk, és ebben az esetben a portfólióban lévő norvég korona kitettségünk esetleges lezárásával, újabb – jóval kedvezőbb – pozíciók megnyitásával ismét az a szcenárió körvonalazódik, hogy jelentős hozammal tudjuk zárni az idei évet.

Nyilván nem szerettük volna, ha ilyen jelentős árfolyammozgás van az alapunkban, de nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy ez egy átmeneti állapot. A 2020-as évi jóval 20% feletti árfolyam csökkenése nem egy realizált eredmény, hanem a pozíciókból adódó árfolyamalakulás eredménye. Elképzelhető további árfolyamesés a következő napokban, hetekben, ugyanakkor aktívan elemezzük az eseményeket, és amennyiben szükséges, úgy beavatkozunk a folyamatokba.

Továbbra is azt gondoljuk, hogy az idei évet jóval az abszolút hozamú alapok, az infláció és a kockázatmentes hozamok feletti hozammal fogjuk zárni!

A bejegyzés trackback címe:

https://axiom.blog.hu/api/trackback/id/tr7115516810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása