AXIOMA, az Axiom Alapkezelő blogja, ahol a tények, igazságok megjelennek

AXIOM

Hogyan fektessünk a nemzetközi futball klubokba?

2019. szeptember 16.

Hogyan tudunk befektetni a labdarúgásba, ha nem egy nagy befektetőként gondolunk erre? Milyen módon tudunk részesedni a BL győzelemből, hozhat-e nekünk is nyereséget Ronaldo átigazolása? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

nyito.pngForrás: http://www.financenews24.com

 

Szerző: Schuszter Péter, az Axiom Alapkezelő vezérigazgatója

 

Mint megszállott futballrajongó, és befektetésekkel régóta foglalkozó szakember különösen izgat, hogy miként lehet a fociba befektetni, és mi mozgatja azon klubok árfolyamát, ami a földi halandó számára is elérhető. Külön időszerűséget ad a témának, hogy a magyar fociban is sikerek előtt állhatunk, hiszen, ha kevés is, de van még esélye a magyar válogatottnak az EB-re kijutni, és ismét szerethető csapattá formálódott a nemzeti tizenegy. Emellett a Fradi nemsokára kezdi az Európa Liga főtáblás szereplését. Még 2002-2003-ban a Fradi is majdnem rászánta magát nyilvános részvény-kibocsátásra, az akkor létre hozott Tőzsdeképes Cégek Klubjában is jelezte érdeklődését.

fradi.jpgFradi részvény 1996-ból

Forrás: https://www.magyarfutball.hu/hu/blog/kategoriak/bolhapiaci_kincsek

 

Nézzük meg, hogy hogyan fektethetünk nemzetközi klubok részvényeibe!

 

A STOXX Europe futballindex az összes európai tőzsdén jegyzett futballklubot lefedi. Az index pontosan tükrözi az európai futballipar nyilvánosan kibocsátott részvényeinek árfolyamalakulását.

A legtöbb csapattal Dánia rendelkezik, de olyan kisebb futballország, mint Macedónia is jelen van egy képviselővel. A legismertebb és legsikeresebb csapatok a Juventus, Róma, Dortmund vagy az Ajax. Ez azt is jelenti, hogy ezen klubok részvényeiből gyakorlatilag bárki tud vásárolni, és ezáltal a klubok tulajdonosává is tud válni.

 

Az indexben szereplő csapatok listája

soccerindex.png 

Az elmúlt egy évben több mint 15%-ot emelkedett az index, de év elejétől 18% hozamot realizálhatott, aki az indexbe fektetett. Hosszabb távon a 3 éves teljesítmény némiképp 10%-os évesített hozam alatt maradt.

Ha összehasonlítjuk az index teljesítményét a Eurostoxx 50-nel, mely az 50 legfontosabb európai részvény árfolyamának mozgását reprezentálja, azt látjuk, hogy minden futamidőben a futballklubok jobban teljesítettek.

hozamok_20190911.png 

 

De mi mozgatja a részvények árfolyamát? Alapvetően a gazdasági társaságok árfolyamát a fundamentumok, pénzügyi eredmények és természetesen a jövőbeni tervek, események befolyásolják. Igaz ez a fenti részvényekre is? Nézzük meg 2 olyan csapat esetében, ahol az elmúlt 1 évben jelentős események történtek.

A Juventusnál Cristiano Ronaldo átigazolása volt 2018-ban a fő sztori. Egész pontosan 2018. július 10-én jelentették be a hírt, de már napokkal korábban is pletykáltak róla. Az Ajax Amsterdam esetében 2019-ben a BL szereplés volt a legnagyobb szenzáció. Bár nem jutott döntőbe a csapat, de a Real Madridot és a Juventust kiverve az elődöntőig jutottak, ahol április 30-án idegenben verték a Tottenham csapatát, majd a visszavágón, május 8-án kikaptak, és nem jutottak tovább.

Ha csak az elmúlt időszakok hozamát vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy aki az elmúlt években ezen csapatokba fektetett, az nagyon jól járt. 3 éves időszakban a Juventus részvénye hihetetlen mértékben nőtt, de az Ajax árfolyamalakulása is magáért beszél.

juve_ajax.png 

 

Ha a fenti jeles dátumokat vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy Ronaldo érkezése idejében nem hirtelen, de 1,5 hónap alatt 40 %-ot emelkedett a Juventus árfolyama, de a BL szereplés ideje alatt is komolyan kúszott fel a részvény, és amíg ki nem estek, addig 60%-ot nőtt az árfolyam.

Az Ajax árfolyama is nagyon komoly emelkedést mutatott a BL szereplésre, és a Juventus kiejtése és az elődöntő második fordulója között 30%-os növekedést láthattunk, ami az év elejéhez képest 70%-ot jelentett.

Mindemellett azt látjuk, hogy a Juventus és az Ajax, mint gazdasági társaság nem teljesít kimagaslóan, de természetesen hatalmas plusz bevételt jelent egy sztár érkezése, illetve egy-egy kimagasló nemzetközi siker.

Mindenesetre elmondható, hogy alapvetően az ilyen események mozgatják a futballklubok árfolyamát, azaz, ha ezekbe fektetünk, akkor mindenképpen arra fogadunk, hogy valami egészen nagy dolog fog történni az adott klubnál.

Ha ma kellene fogadni, hogy a tőzsdei futball klubok esetében melyik lehet 2019-2020 nyertese, akkor mindenképpen a BL főtáblás csapatok között kell keresgélnünk. Ezek jelenleg az Ajax, a Benfica, a Galatasaray, a Juventus és a Dortmund. Az azonban mindenképpen fokozott óvatosságra int, hogy csupán a Galatasaray árfolyama van az év elejei szinten, a többi 4 klub árfolyama jelentős emelkedésen ment keresztül év eleje óta.

Az Axiom Alapkezelőnél a portfoliókezelés részeként már előszeretettel kínáljuk a sportot, mint befektetési lehetőséget, és ezen belül is néhány futball klub részvényét kifejezetten szeretjük, és az elkövetkező időszakban szívesen ajánljuk kisebb mértékben a portfolió részeként!

zaro.png

Forrás: http://arihantcapital.com/blog/index.php/tag/football-and-investment/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://axiom.blog.hu/api/trackback/id/tr4315098854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása